Projekt boringer

Projekt boring

Indhegning B10

Overboring af boring B10 - DGU nr. 193.1154
1. Baggrund
Birkerød Vandforsynings boring B10 (DGU nr. 193.1154) er under mistanke for skorstenseffekt da der er konstateret spor af DMS i råvandet fra boringen.
Boringen er udført i 1973 som en åben kalkboring til 63 meter under terræn (m u.t.). Boringens 10” (Ø254 mm) stålforerør (gevindmufferør) er i dag afsluttet ca. 1,7 m u.t. (i en underjordisk råvandsstation) og fortsætter til 39,4 m u.t. Herfra står boringen åben i kalken.

Boringen er beliggende ca. 250 meter syd for Sjælsø og geologien består derfor øverst af postglaciale aflejringer af gytje (blødbund) og sand ned til ca. 7-8 m u.t. Herfra træffes vekslende kvartære aflejringer bestående af moræneler, sand, smeltevandsler og nederst grus, som er aflejret direkte på kalken.
Vandspejlet i kalken står ca. 2 m u.t. (2003-pejling) og på udførelsestidspunktet havde boringen en voldsom høj specifik kapacitet på ca. 130 m3/h/m.

I 2020 er der gennemført videoinspektion samt geofysisk logging af boringen med henblik på vurdering, af risikoen for skorstenseffekt. Ved undersøgelserne er der ikke konstateret egentlige huller i forerøret, som fremstår intakt indtil ca. 2 meter over foringens bund, hvor der ses tydelige huller i stålrøret.

Bunden af stålrøret er ligeledes kraftigt tæret og deformeret, hvilket sandsynligvis skyldes nedboringen af røret i kalken. Selvom der ikke er konstateret synlige huller i forerøret ned til ca. 37 m u.t., må det dog forventes, at et knapt 50 år gammelt stålforerør vil være tæret og svækket.
Undersøgelsen har ikke entydigt kunne afklare hvorvidt boringen lider under skortstenseffekt, men fund af spor af DMS indikerer at dette kan være tilfældet.

2. Formål
Boringen er særdeles velydende og vigtig for Birkerød Vandforsyning, og derfor ønskes boringens fortsatte anvendelse sikret ved overboring og efterfølgende udbygning med en tidssvarende konstruktion, som effektivt vil eliminere risikoen for fortsat skorstenseffekt.

Overboring er en vanskelig disciplin, hvor et succesfuldt udfald i høj grad er styret af den eksisterende konstruktions beskaffenhed, geologien osv. I dette, som i langt de fleste andre tilfælde, kendes konstruktionens tilstand reelt ikke, men kan kun skønnes på baggrund af boringens alder, visuelle inspektioner, geofysiske undersøgelser og erfaring fra lignede opgaver.

3. Status

Overboringen mislykkedes og vi var nød til at trække boret op og bagstøbe den gamle boring og etablere en erstatningsboring.

Dette arbejde vil blive igangsat i ultimo Maj 2022.